Ny forskning: Antiinflammatorisk, plantebaseret kost kan mindske symptomer hos patienter med Crohns sygdom og colitis ulcerosa

Et nyt interventionsstudie fra Aalborg Universitetshospital og Aalborg Universitet peger på, at en antiinflammatorisk og overvejende plantebaseret kost kan mindske symptomer og træthed hos mennesker med kroniske inflammatoriske tarmsygdomme i følge Professor, ph.d. Mette Holst og Postdoc, ph.d. Sabina Lund Mikkelsen fra Center for Ernæring og Tarmsvigt.

Studiet er ledet af Professor, ph.d. Mette Holst og Postdoc, ph.d. Sabina Lund Mikkelsen fra Center for Ernæring og Tarmsvigt – og projektet har modtaget forskningsstøtte fra Colitis-Crohn Foreningen.

Baggrund: Kan kost dæmpe inflammation ved IBD?

Mens der endnu ikke findes entydig evidens for specifikke kostformer ved IBD, peger eksisterende forskning på, at plantebaserede fødevarer og sunde fedtsyrer kan støtte tarmens mikrobiota og muligvis virke betændelseshæmmende.

Mens der endnu ikke findes entydig evidens for specifikke kostformer ved IBD, peger eksisterende forskning på, at plantebaserede fødevarer og sunde fedtsyrer kan støtte tarmens mikrobiota og muligvis virke betændelseshæmmende.

Projektets formål har været at undersøge, om patienter med Crohns sygdom og colitis ulcerosa kunne gennemføre et antiinflammatorisk, plantebaseret kostforløb – og om kosten kunne påvirke sygdomssymptomer, træthed og tarmens mikrobiota.

I alt deltog 15 patienter i første fase og 46 i anden fase af projektet.

De vigtigste fund:

  • Deltagerne øgede antallet af forskellige planter i deres kost markant
  • Der sås en stor stigning i tarmens alfa-diversitet, hvilket forbindes med antiinflammatoriske effekter
  • Selvrapporteret sygdomsaktivitet faldt (HBI)
  • Træthedsscoren faldt betydeligt
  • Muskelmassen blev bevaret, når kosten blev suppleret med fisk, kylling og fermenterede mejeriprodukter
  • Deltagerne oplevede bedre overskud og lettere ved at fastholde kosten, når proteinbehovet ikke skulle dækkes udelukkende af plantekilder

Forskningsprojektet konkluderer, at en antiinflammatorisk kost kan være et effektivt supplement til medicinsk behandling, men at det er afgørende, at proteinindtaget sikres, så muskelmasse og livskvalitet ikke kompromitteres.